Šta muški polni organ govori o životnom vijeku muškarca?

2443

Muškarci koji imaju problema s erektilnom disfunkcijom skrivaju to kao zmija noge. No, osim što im to stvara neugodu, problem je zapravo puno veći.

Američki naučnici u novom istraživanju tvrde kako muškarci koji pate od erektilne disfunkcije imaju 70 posto veće šanse za raniju smrt. To je zato što erektilna disfunkcija stvara ozbiljne kardiovaskularne probleme, objavio je tim naučnika sa Univerziteta Mississippi, piše Daily Mail.

Erektilna disfunkcija dosad se uglavnom povezivala sa starijim muškarcima, no naučnici tvrde kako 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina pate od tog problema. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući hiperlipidemiju, hipertenziju, pretilost, dijabetes i pušenje. Poremećaj je također poznat kao faktor rizika za srčani udar i koronarne bolesti srca.

Do ovih zaključaka naučnici su došli nakon što su proučili podatke od 1.790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su učestvovali u anketi ‘Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane’ 2003. i 2004. godine. Pitanja u anketi su pokrivala i detalje o erekciji. Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Otkriveno je kako je čak 557 učesnika istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulog malignih neoplazmi, 12 od kroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara