Šta sve posjeduje Vladimir Putin?

662

Vladimir Putin nedodirljivi je lider Rusije.

Na spomen njegovog imena, svi pomislimo na polugolog jahača konja, džudo borca, šaptača tigrovima.

Za njega kažu da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, iako niko ne zna objasniti kako, kad mu je godišnja plaća oko 140 hiljada dolara.
Stanislav Belkovsky, politički analitičar, tvrdi da je Vladimir Putin “težak” oko 70 milijardi dolara, što bi ga svrstalo među najbogatije ljude na planeti.

Prije prethodnih izbora, Putin je ruskoj izbornoj komisiji prijavio kako ima 179 hiljada dolara u banci, te da je prethodnih godina zaradio oko pola miliona dolara. Njegova supruga Lyudmila prijavila je 261 hiljadu dolara ušteđevine. Prijavio je i “mjesto” u javnoj garaži, stanove u Moskvi i St. Petersburgu, te zemlju u predgrađu Moskve.

No mnogi tvrde da Putin nije prijavio sve što posjeduje.

Jedan od razloga je i taj što se Putin često može vidjeti noseći luksuzne satove, poput 70 hiljada funti vrijednog Patek Philippea ili 15 hiljada funti vrijednost Breguet Marine. Uglavnom, kad se sve sabere, samo Putinovi satovi vrijedni su 160 hiljada funti.
Kremlin odbija odgovoriti novinarima na pitanje odakle Putinu ovi satovi, a Luke Harding, reporter Guardiana, zbog pitanja o Putinovom bogatstvu dobio je zabranu ulaska u Rusiju.

Putin ima pristup i predsjedničkoj jahti Chakya. Vrijedna 26 miliona funti, ima šest luksuznih kabina, vinski podrum, džakuzi…

Također, za vrijeme svoje vladavine, kupio je i 350 miliona funti vrijednu palaču, “predsjedničku vikendicu”. Iako Putin odbija priznati da ima neku vezu s palačom, više puta su ga “snimili” kako boravi u njoj. Čuvaju je naoružani vojnici, okolo palače je bodljikava žica i psi čuvari.

Sergei Kolesnikov, ruski biznismen i nekadašnji saradnik Putina, tvrdi da je palača izgrađena za Putina putem web-transakcija, a podatak da je on vlasnik prikriven je anonimnim ulagačima.

Putin posjeduje i automobilsku flotu od 700 vozila, a na raspolaganju mu je i Formula 1. Dodajmo i da posjeduje 43 aviona, osim predsjedničkog. U jednom od tih aviona, postoji i toalet, vrijedan 75 hiljada dolara.
Posjeduje i dionice u tri najveće naftne i plinske kompanije u Rusiji, i to: 4,5 posto dionica Gazproma, 37 posto Surgutneftgasa i većinski dioničar u jednoj kompaniji čime ime, zbog legalnih razloga, ne navodi portal Bureau Investigates.

Osim svega navedenog, Putin ima i osobnog degustatora, čitaj radnika čiji se posao sastoji u tome da proba sve prije ruskog predsjednika zbog mogućnosti trovanja…

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara