menu Naslovna chevron_right
BiHNekategorisanoVijesti

Stalno povećanje: Turisti sve više dolaze u BiH

Urednik | 11. Novembra 2019.

Bosnu i Hercegovinu su i u septembru pohodili turisti sa svih meridijana svijeta, koji su ostvarili 169.725 posjete, što je u odnosu na isti  mjesec prošle godine više za 8,5 posto.

Jedno noćenje

Broj ostvarenih noćenja, prema posljednjim podacima Državne agencije za statisiku, u septembru je iznosio 328.508  i to je za čak 5,1 posto više nego u istom periodu lani.

U odnosu na domaće turiste, čije je učešće u broju noćenja iznosilo 26,6 posto, strani turisti su ostvarili 73,4 posto noćenja. To je u odnosu na lanjski septembar, također, više za 5,7 posto.

Skoro tradicionalno najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, potom Kine, Srbije, Njemačke i Poljske. Na ljestvici sljedećih pet slijede turisti iz Turske, potom Italije, Slovenije, Saudijske Arabije te Francuske.

Međutim, zanimljivo je da su, kada se radi o dužini boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu turisti s Malte. Oni se u BiH prosječno zadrže šest noći, a za njima ne zaostaju puno Kuvajćani i Irci, čiji je prosjek zadržavanja 3,5 noći, a potom slijede Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Krešić: Crno tržište - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Krešić: Crno tržišteFoto: (M. Smajkić)

Da su Maltežani  prvi na listi po dužini ostvarenih noćenja, potvrdio nam je i Davor Krešić, poznati neumski hotelijer i predsjednik tamošnjeg Udruženja turističkih radnika.

– Definitivno, turisti s Malte se zadržavaju sedam dana, jer im je, zbog kružnih ruta na relaciji od Mostara, Međugorja, Neuma, Dubrovnika, Korčule i crnogorskih gradova, to puno isplativije. S druge strane, imamo navalu turista iz Azije, međutim, ma koliko su nam oni, generalno, u BiH dobri gosti, njihov boravak se doslovno svodi na jedno noćenje – kazao nam je on.

Privatni smještaj

Za statistički podatak da je od ukupnoj broja noćenja čak 92 posto ostvareno u hotelima i sličnom smještaju, Krešić kaže da je to pokazatelj koliki nam je udio crnog tržišta.

– Hoteli u ukupnim smještajnim kapacitetima učestvuju s postotkom od 25 do 30 posto. Dok hoteli moraju prijaviti svakog gosta, to nije slučaj kada se radi o privatnom smještaju – napominje Krešić.

U Neumu za Novu godinu 2.000 gostiju

Ovogodišnja turistička sezona, ističe Krešić, bila je izuzetno dobra.

– Ko god kaže da nije, treba se ozbiljno zapitati zbog čega je to tako. U Neumu će i tokom zime raditi pet, šest hotela, što je prvi put do sada zabilježeno. U četiri će biti organiziran doček Nove godine i očekujemo 2.000 gostiju iz Njemačke, Poljske i Slovenije – otkriva Krešić.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset