menu Home chevron_right
BiH

Status quo u SSSBIH, moguće osnivanje novog Saveza

Urednik | 24. Juna 2018.
Kakav epilog čeka nastavak zasjedanja 14. Kongresa, koji je prekinut 22. februara tokom izglasavanja novog, četverogodišnjeg predsjednika SSSBiH, pitanje je na koje niko s sigurnošću ne može dati odgovor.

Krajem juna bio je posljednji pokušaj održavanja Kongresa na zahtjev 17 granskih sindikata i radnog predsjedništva Kongresa SSS BiH.

No, sjednica je prekinuta zbog nedostaka kvoruma neophodnog za rad i donošenje odluka. Pozivu na održavanje Kongresa odazvao se 71 delegat što nije bilo dovoljno za kvorum, za koji su potrebna 82 delegata, pišu Vijesti.ba.

Predsjedavajući radnog predsjedništva Kongresa SSSBiH Samir Kurtović ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba da je novonastala situacija veoma teška za Savez.

“Granski sindikati, njih 17 koji su zahtijevali nastavak Kongresa, moraće zauzeti stav o tome kako dalje. To će učiniti i grana koju ja predstavljam”, istakao je Kurtović, koji je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Jedan od kandidata za predsjednika SSSBiH Redžo Kurić smatra da je nezahvalno i teško prognozirati šta će uslijediti u nastavku – nastavak ili novi kongres. U postojećoj situaciji, kako je istakao u razgovoru za naš portal, najizvjesnije je održavanje statusa quo.

“Pravno i statutarno, jedino je 14. Kongres nastavak ako stoji ovaj Savez. Zbog pitanja o tome ko je pravni slijednik imovine, novi savez je greška”, mišljenja je Kurić.

On tvrdi da granske sindikate SSSBiH zanima samo u jednom elementu – imovina Saveza je imovina granskih sindikata, a ne imovina ovog SSSBiH.

“Takođe, pokušavamo tom savezu reći da smo mi zaštitnici i ostalih radnika koji nisu sindikalno organizovani”, dodao je Kurić.

On je naglasio da mandat radnog predsjedništva Kongresa i dalje traje, te da ovo tijelo, kao legitimno izabrano, ima obavezu ponovo zakazati nastavak Kongresa.

“Oni su jedini legitimni koji mogu nešto odlučiti. Ni Ismet Bajramović niti bilo ko drugi nemaju legitimitet, osim delegata na Kongresu i radnog predsjedništva. Dakle, na njima je da odluče da li će nešto uraditi. To je njihova ljudska odgovornost, ali i odgovornost prema delegatima i prema radničkoj klasi”, zaključio je Kurić u razgovoru za Vijesti.ba.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je bilo očekivano da nastavak Kongresa ne bude održan.

“Mi smo to znali, s obzirom da su u pitanju dva tabora, od kojih će uvijek jedan minirati rad i nastojanja onog drugog”, mišljenja je ona.

Prema njenim riječima, ideja o formiranju novog saveza jedina je realna i jedina moguća opcija da se sindikat odredi kao pokret.

“Sindikat trgovine sarađuje u toj inicijativi i nadamo se da ćemo biti njen dio. Takođe, nadamo se da će osnivanje novog saveza značiti nove principe, novu strukturu i djelovanje sindikata, koji će definitivno biti različiti u odnosu na dosadašnju”, poručila je Beširović u razgovoru za naš portal.

S druge strane, predsjedavajući radnog predsjedništva ne podržava formiranje novog saveza.

“Lično nisam za to i mislim da treba biti u okviru postojećeg SSSBiH”, kazao je Kurtović za Vijesti.ba.

Podsjećamo, u nastavku Kongresa delegati bi u drugom krugu glasanja trebalo da se izjasne o novom predsjedniku SSSBiH, a mogli bi birati između Selvedina Šatorovića i Redže Kurića. Kongres SSSBiH započet je u februaru ove godine, ali je prekinut nakon što je Šatorovićev protukandidat Redžo Kurić u prvom krugu dobio većinu glasova. Potom su Bajramović, Šatorović i njima bliski delegati napustili zasjedanje.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset