menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Što više brinete, djeci je gore

Urednik | 29. Novembra 2019.

Postoji mnogo knjiga o odgajanju djece i još više savjeta u vezi s tim, od kojih najveći broj treba ignorirati, smatra australski klinički psiholog, autor nekoliko bestselera i domaćin popularne TV emisije, Nigel Lata (Latta).

Ovaj specijalista za djecu s problematičnim ponašanjem, i sam otac dva dječaka, u svojoj knjizi „Politički nekorektno roditeljstvo”, naglašava da se danas većina roditelja pretjerano i nepotrebno brine da ne ošteti svoju djecu.

Lata ističe da savremeni roditelji u želji da učine ono što je najbolje, na kraju završe s milionima savjeta i upozorenja da će dijete, ukoliko ga ne odgajaju na određeni način, izrasti u ružno i glupo stvorenje, koje neće imati pristojan posao.

On tvrdi da je najveći dio te paranoje neutemeljen i da ga podgrijevaju proizvođači sve novijih i savršenijih proizvoda namijenjenih djeci. Što je najgore, strahovanja i anksioznost roditelja prenose se na djecu. Latta naglašava da je današnje društvo isuviše usmjereno na izbjegavanje svakog rizika u vezi s djecom.

– Međutim, što ste vi luđi od brige, to je i djeci gore, a što ste sretniji, sretnija su i ona. Zato morate ostati zdrave pameti po svaku cijenu – insistira Lata.

On poručuje roditeljima da puštaju djecu da prave greške, da padaju i prljaju se i, što je najvažnije, da imaju znatno više vjere u njih, ali i u sebe.

Latin „utješni” zaključak je da svi roditelji i onako zabrljaju na ovaj ili onaj način, jer im je to posao.

– Kao što mi moramo preživjeti svoju djecu, tako i djeca moraju preživjeti nas. A ako nas uspiju zaobići, onda će vjerovatno biti dobro – poručuje australski stručnjak roditeljima.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset