Strazbur: Danas izjašnjavanje o rezoluciji o BiH

466

Poslanici Evropskog parlamenta danas bi, na plenarnoj sjednici koja se održava u Strazburu, trebali da glasaju o Rezoluciji o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji.

Sinoć je obavljena debata o predloženom tekstu Rezolucije.

Prisutnima se obratio i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn), koji je istaknuo kako se pred Bosnom i Hercegovinom nalaze brojni izazovi.

“Izvještaj potvrđuje napredak u smislu reformi koje je Bosna i Hercegovina provela, kao i primjenu reformske agende i opredjeljenje da se provedu daljnje reforme. Pred Bosnom i Hercegovinom su novi izazovi s kojima se mora pozabaviti. Bh. vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države”, rekao je Han.

Europarlamentarci iz Hrvatske ponovo su se založili za federalizaciju BiH navodeći se se na taj način može ostvariti jednakopravnost svih naroda u BiH.

Većina njihovih kolega iz drugih zemalja ukazala je na to da je situacija u BiH složena, ali da joj treba pomoći na njenom euroatlantskom putu.

Uoči današnjeg zasjedanja parlamenta, saopštenjem se oglasila poslanica iz Slovenije Tanja Fajon koja je izrazila žaljenje zbog toga što je,”Evropski parlament još jednom zloupotrebljen za promovisanje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Inače, u nacrtu dokumenta apeluje se da BiH prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan, navodi se na veb-sajtu Evropskog parlamenta.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Rezoluciju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je krajem januara Izvještaj o BiH za 2016. godinu u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

Komentari

komentara