menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Strazbur: Usvojena rezolucija o BiH!

Urednik | 15. Februara 2017.

Poslanici Evropskog parlamenta danas su, na plenarnoj sjednici koja se održava u Strazburu, usvojili Rezoluciju o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji.

Za Rezoluciju, koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, glasalo je 496 poslanika, 132 su bila protiv, a 67 suzdržanih.

Rezolucija je, kao javlja dopisnik BHRT-a iz Strazbura, usvojena bez bitnijih izmjena o donosu na verziju koju je krajem januara usvojio Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta i na debatu koju su poslanici sinoć održali.

Pojam federalizacije pomenut je i u danas usvojenom tekstu, u vidu neke vrste principa kojim se treba rukovoditi.

Hrvatski europarlamentarci tvrde da nesporazumi o ovom pitanju proizlaze iz nepoznavanja njihovih namjera, da je to evropski princip iza kojeg ne stoji cijepanje BiH, i da se on odnosi na sve konstititutivne narode i građane ove zemlje.

Danas usvojena rezolucija pozdravlja reformske procese koji su provedeni i ukazuje na put kojim zemlja treba ići, a koji podrazumijeva konsenzus, socio-ekonomske i političke reforme u BiH, time i put ka eurointegracijama.

Kako je saopšteno iz Evropske narodne stranke, ovim Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju sva tri naroda.

Parlament takođe osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izborne komisije na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn), sinoć je , tokom debate obavljene u Evropskom parlamentu, istakao da se pred Bosnom i Hercegovinom nalaze brojni izazovi.

“Bh. vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države”, rekao je Han.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset