Stručnjak otkrio kako prepoznati da li volite partnera ili ste samo zaljubljeni

51
Neki ljudi kažu kako su znali da vole svog partnera već na prvim sastancima, a drugi su kazali kako je ona došla vremenom te da je na samom početku to bila samo zaljubljenost.

Seksualni terapeut Ian Kerner kazao je kako postoji definicija ljubav i zaljubljenosti, te da se veoma razlikuju.

Ljubav je topli osjećaj, entuzijazam i posvećenost drugoj osobi dok je drugoj zaljubljenost opsesivno jak osjećaj i divljenje. U suštini, ljubav je dublji osjećaj i posvećenost nekome, dok je zaljubljenost “faza medenog mjeseca”.

“Na početku veze osjećate uzbuđenje i euforiju i često ga prati požuda. ako se osjećate opsesivno, neracionalno uzbuđeno i ‘napaljeno’ onda ste u fazi zaljubljenosti. Zbog nje se osjećate odlično, ali i malo nesigurno jer vam je sve novo. Ljubav je nešto što se kultivira tokom dužeg perioda, kada upoznajete nekoga i gradite povezanost. Kreirate i emocionalnu sigurnost, a pred tom osobom možete pokazati da ste ranjivi”, kazao je Kerner.

Ističe kako, kada volite neku osobe, znate njihove lične detalje i osjećate se sigurno da otvoreno razgovarate. Ipak, ljubav i zaljubljenost ne isključuju jedno drugo.

“Zaljubljenost je pozitivna ako je uzvraćena, a negativna je ako nije. Samo vrijeme će pokazati da li će se zaljubljenost pretvoriti u dugoročni osjećaj ljubavi”, rekao je Kerner.

Poručuje kako postoje neke stvari kojima možete ojačati svoju vezu i preći iz “faze medenog mjeseca” u pravu povezanost. Prva je da date svojoj vezi vrijeme. Obavezno komunicirajte i naučite napraviti kompromis. Najvažnije je vaša posvećenost koja je to što će dovesti do povezanosti potrebne da se rodi ljubav.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara