menu Naslovna chevron_right
MagazinZanimljivosti

“Superkrvavi plavi Mjesec” – Čudo koje treba pogledati

Urednik | 31. Januara 2018.

Evropa nije među mjestima s kojih je ovaj rijedak događaj vidljiv. U njemu mogu uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

“To je rijedak astronomski triplet”, rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa “Sky and Telescope”.

(Rusia) Foto: Peter Kovalev/TASS

Plavi Mjesec drugi je puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina. Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati ‘krvav’.

(Jerusalem) Foto:AFP/Getty Images

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kad Mjesec izlazi. Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

“Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za plavog mjeseca”, kaže profesor fizike i astronomije na sveučilištu u Daytona Beachu.

“Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati”, rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Europi, Africi i zapadnoj Aziji.

Pogledajte video:

(D.Š./dnevnik.hr)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset