Svjedoka saslušavali i u prisustvu ratnog zločinca!

783

Samir Avdić, donedavni “pouzdani svjedok” tobožnjih zločina za koje u Sudu BiH odgovara ratni komandant Srebrenice Naser Orić, prije dva dana objelodanio je kakvim je sve pritiscima i ucjenama bio izložen od srbijanskih istražitelja prilikom uzimanja iskaza protiv Nasera Orića.

Objelodanjivanje postupaka tužilaca, po svoj prilici, bio je i glavni razlog zbog kojeg je Tužilaštvo BiH prije nekoliko dana Avdića naprasno skinulo s liste svjedoka protiv Orića. Orićeva braniteljica pred Haškim tribunalom, sarajevska advokatica Vasvija Vidović, Avdićeve tvrdnje smatra „zastrašujućim saznanjem“, posebno što je Avdić dugo važio kao glavni svjedok optužbe u slučaju „Orić“.

– Moj kolega Džon Džons (John Jones) i ja već smo napisali podnesak vezano uz proces koji se protiv Orića vodi pred Sudom BiH. Ono što ću odmah uraditi jeste da ću obavijestiti Tribunal o izjavama Samira Avdića, odnosno o tome na kakvoj se vrsti dokaza zasniva optužnica protiv Orića, s obzirom na to da je Avdić dugo važio za glavnog svjedoka Tužilaštva. Istina je da je, nakon svega, tužilac odustao od njegovog svjedočenja, ali on je primjer kako su se pribavljali dokazi u ovom predmetu. Na iskazu Samira Avdića temeljena je i potjernica koja je u Srbiji raspisana za Orićem, na osnovu koje je on uhapšen u Švicarskoj – navodi Vidović.

U procesu protiv Nasera Orića, saznaje odbrana, angažiran je i svjedok koji je u vrlo kompromitirajućim okolnostima davao iskaz istražiteljima. Tužioci su, prema njihovim saznanjima, tog svjedoka saslušavali u prisustvu osuđenog ratnog zločinca Gojka Jankovića, koji se nalazi na izdržavanju dugogodišnje kazne zatvora.
Vučiću servirane sad opovrgnute izjave

– Nečuveno je kako su tužioci u slučaju „Orić“ pribavljali iskaze svjedoka. To Sud u Hagu mora znati. Izjave koje je Samir Avdić dao u okolnostima o kojima je govorio prije dva dana, nažalost, kao vjerodostojne, svojevremeno su servirane premjeru Srbije Aleksandru Vučiću da bi on na osnovu njih u javnosti iznio svoj stav o događajima za koje se tereti Orić – ističe Vidović.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara