Svjetski dan turizma obilježen u TK: Stari grad Srebrenik kao primjer održivog turizma

233

Predstavnici Turističke zajednice TK zajedno sa učenicima turističkih škola iz Tuzle, Srebrenika i Gradačca Svjetski dan turizma obilježili su posjetom Starom gradu u Srebreniku. Učenicima je održan historijski čas o nastanku i razvoju ove turističke destinacije.

Prema riječima direktora Turističke zajednice Tuzlankog kantona Miralema Meškovića, prelijepe destinacije poput Srebrenika u cijelosti su kompatibilne sa ovogodišnjim sloganom „Održivi turizam, instrument razvoja„.

„Svi mi u Turističkoj zajednici i Ministarstvo turizma i trgovine TK vjerujemo da ovakva područja itekao mogu poručiti dobre ravojne rezultate“ kazao je Mešković.
U periodu ljetne turističke sezone u 2017. godini Tuzla i Tuzlanski kanton nastavili su da bilježe lijepu i pozitivnu priču. Povećan je broj turista kako domaćih tako i stranih koji su posjetili našu regiju.

Prema Meškovićevim riječima u Tuzlankom kantonu bilježimo ekspanziju ljetnog turizma što se značajno manifestuje i kroz turistički promet.
Svjetski dan turizma sve više poprima na značaju jer je turizam treća privredna grana u svijetu koja donosi benefite više od drugih privrednih grana. Prema mišljenju ministra Gluhića budućnost TK pa i BiH možemo usmjeriti prema turizmu.

„Na području Tuzlanskog kantona u 2016. godine je zahvaljujući turizmu napaćeno 24 miliona KM koliko je kroz sistem evidentirani promet novca, ali je puno veća stvarna cifra, skoro 50 miliona KM. U proteklom periodu krenuli smo sa pozitivnom pričom, u 2017. godini imamo znatna ulaganja u turističke potencijale TK pa možemo očekivati puno veće benefite, s tim da sada pravimo i uslove za dolazak i stranih turista, a ne samo povećanje posjeta domaćih turista, između ostalog na Svjetski dan turizma, poručio je resorni kantonalni ministar Mirsad Gluhić.

O turizmu, njegovoj djelotvornosti i doprinosu ukupnom razvoju često se vode rasprave i daju ocjene, s vrlo različitih gledišta. No, činjenice govore, da je turizam izuzetno snažna i „otporna“ industriji koja, u novije doba, prerasta u vodeću industriju svijeta.

 

 

Radio Bet/RTV SLON

Komentari

komentara