Tadić u Vašingtonu: BiH zainteresovana za priključenje EU

624

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić izjavio je da je Bosna i Hercegovina, dvadeset godina nakon rata, demokratsko društvo u razvoju, da ima stabilne odnose s NATO-om, Ruskom Federacijom i islamskim zemljama te da je, kao i sve zemlje regiona, strateški zainteresovana za priključenje Evropskoj uniji.

Tadić i zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nermina Kapetanović učestvuju u radu trodnevne Globalne konferencije Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koja se održava u Vašingtonu.

Pozdravljajući učesnike konferencije, a riječ je o više od 200 članova parlamenata iz cijelog svijeta, lidere civilnog društva, te zvaničnike Svjetske banke i MMF-a, Tadić je predstavio aktuelnu političku, društvenu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Navodeći da u Bosni i Hercegovini postoje ekonomski problemi, Tadić je istaknuo da je za napredak neophodan društveni red, mnogo više efikasnog rada i produktivno postupanje s prirodnim i društvenim resursima koji nam stoje na raspolaganju, a koji su ogromni i kvalitetni.

“Nemamo prava na zadovoljstvo prije nego što unaprijedimo našu ekonomiju i u što većoj mjeri zaposlimo naše stanovništvo”, poručio je Tadić.

Ovogodišnji program Globalne konferencije fokusiran je na razmatranje pitanja nejednakosti kroz prizmu privrednog rasta i razvoja, na pitanje klimatskih promjena i rješenja za čistu energiju, na pitanje političkih implikacija i ekonomskih posljedica međunarodnih migracija, kao i na provođenje održivih razvojnih ciljeva, saopćeno je iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT

Komentari

komentara