TAJNI DOKUMENT OTKRIVA: Kako je Tito izbjegao Staljinov metak

1159

U posebnom poglavlju tajnog dokumenta pod nazivom “Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi” do detalja je opisan događaj koji je trebalo da se završi ubistvom Tita.

Staljin je unajmio Titovog prijatelja Ivana Krajačića Stevu da u maju 1948. ubije Broza, ali je Krajačić u posljednji čas odustao od tog nauma, otkriva tajni dokument do kojeg je došao “Blic”.

Ova tvrdnja zabilježena je u tajnom dokumentu koji je dostavio potomak jednog od najbližih Titovih saradnika, a koji je po svemu sudeći napisao obavještajac Josip Kopinič za Brozovog biografa Vladimira Dedijera.

Krajačić, koji je bio sovjetski obavještajac, dobio je od Staljina nalog da likvidira Tita jer je Broz odbio rezoluciju Informbiroa, što je u Moskvi tretirano kao velika izdaja.

U posebnom poglavlju dokumenta pod nazivom “Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi” do detalja je opisan događaj koji je trebalo da se završi ubistvom Tita.

– Tito je imao informaciju da je Staljin dao nalog da ga Krajačić likvidira, ali u to nije mogao da vjeruje. Zato je maja 1948. došao u Zagreb i nakon privatnog ručka zamolio Stevu da se provozaju do Samobora. Krajačić je bio iznenađen jer je Tito lično želio da vozi. Tito je zaustavio auto i rekao Stevi: “Izvrši svoj zadatak”. Stevo je bio iznenađen, desnom rukom je izvadio pištolj, stavio ga do Tita, a iz drugog džepa dao je Titu depešu koju je dobio od Staljina da ubije Tita – piše u zabilješci koje se pripisuju Josipu Kopiniču.

Mišljenja istoričara i publicista oko ovog događaja su podijeljena jer nema materijalnih dokaza da je Krajačić odbio nalog Staljina. Mnogi su skloni tumačenju da je priču izmislio sam Krajačić u dogovoru sa sovjetskim obavještajnim službama kako bi zadržao autoritet kod Tita.

U arhivu NKVD postoji dokument o tome da je Tito poslije brojnih atentata uputio depešu Staljinu u kojoj sovjetskom vođi poručuje: “Prestani slati agente da me ubiju. Bit ću prisiljen poslati jednog čovjeka u Moskvu i neće biti potrebno da šaljem drugog”.

Tita pokušali da ubiju 30 puta

Historičar Srđan Cvetković kaže da je poslije rezolucije Informbiroa bilo više pokušaja likvidacije Tita.

– Krajačić i Kopinič su bili agenti sovjetske službe. O ovom događaju ne postoje pisani tragovi u jugoslovenskim arhivama, ali ga ne treba isključiti kao moguć, jer je u to vrijeme bilo bar 30 pokušaja ubistva Tita – kaže Cvetković.

Enigma Krajačić

Enigma Krajačić do danas nije riješena, jer istoričari i publicisti još nisu odgonetnuli čime je ovaj sovjetski obavještajac zaslužio Titovo veliko povjerenje, iako je pravio mnoge greške koje drugima nisu tolerisane.

(Avaz)

Komentari

komentara