Teroristi zapalili džamiju u Turskoj

730

Tokom jutrošnjih napada pripadnika terorističke organizacije PKK u mjestu Sur, turska provincija Diyarbakir, došlo je do požara u Fatih-pašinoj džamiji, javlja Anadolu Agency (AA). Ova džamija je prva historijska građevina napravljena u doba Osmanskog carstva, u ovom gradu.

Pretpostavlja se da su teroristi bacili eksplozivnu napravu koja je uzrokovala požar. Nakon što su policija i vatrogasne ekipe stigle na mjesto događaja, teroristi su otvorili vatru na njih. Zbog borbe policije i terorista, požar nije na vrijeme ugašen već se proširio, zbog čega je pričinjena materijalna šteta na velikom dijelu džamije.
Džamiju koju su teroristi napali izgradio je Mehmet-paša između 1516. i 1520. godine. Zbog toga što je njena kupola prekrivena olovom, naziva se Kuršumlijska.

Teroristi su i ranije napadali ovu džamiju. U tom napadu oružjem velikog kalibra su oštećena vrata džamije, zid i prozori, a poginuo je i policajac Mustafa Katirli. Ovo nije jedina bogomolja koju su teroristi napali. Česta meta napada su i druge džamije kao i pojedine crkve.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara