Teslin auto vozi na “autopilotu”

924

Teslini automobili proizvedeni nakon septembra prošle godine mogu uz nadogradnju softvera voziti sami, ali Elon Musk upozorava da ne skidate ruke s volana.

Teslin Model S dobio je novi softver kojim gradskim ulicama može voziti na ‘autopilotu’, a kompanija Elona Muska pokazala je kako su daleko nadmašili konkurenciju koja razvija slične sisteme.

Slične sisteme koji će automobil držati u voznoj traci, održavati razmak ili pomoći pri parkiranju razvijaju i drugi proizvođači, ali u Tesli su sada dodali i mogućnost automobilu da sam promijeni voznu traku, a kako to funkcionira možete vidjeti ispod teksta kod vozača koji su odlučili isprobati sistem.

Mnogi od njih su u videu učinili upravo ono što je Musk rekao da ne trebaju, a to je da maknu ruke s volana. Naime, iako sistem može upravljati sam, donekle, on nije potpuno autonoman, a vozač i dalje ostaje odgovoran za eventualnu nesreću.

Musk je pak rekao kako je njihov pametni automobil jedinstven i zato što stalno prikuplja podatke od vozača i može se poboljšati. Sistem će tako pratiti koliko brzo vozači prolaze kroz određene zavoje ili gdje su locirani znakovi za zaustavljanje.

To bi nas sve trebalo dovesti bliže potpuno autonomnim vozilima, a Musk misli kako će do tada proći barem tri godine. No, zakone koji bi dozvolili da ih koristimo mogli bi čekati i duže.

(Avaz)

Komentari

komentara