menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

Tikva je čuvar zdravlja

Urednik | 16. Oktobra 2019.

Iskoristite sezonu i što više jedite tikvu. Odlična je i za muškarce, žene i djecu, jer čuva zdravlje i kože i prostate i čisti od toksina. Tikve su bogate antioksidansima, što znači da djeluju protuupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje zglobova, organa, kod povreda mekog tkiva, a pomažu i u nošenju sa stresom.

Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže, čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakta, a visok nivo vitamina C jača imunitet i potječu proizvodnju kolagena zbog čega je odlična za kožui čini je blistavom i elastičnijom.

Tikve su i dobar izvor vlakana pa učinkovito čiste tijelo od toksina i pomažu da funkcionira kako treba. Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti.

Sjemenke tikve bogate su proteinima i masnim kiselinama, koje pomažu u reguliranju nivoa holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućavaju zdrav izgled kože. Meso i sjemenke tikve bogati su magnezijem, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba.

Ulje iz sjemenki tikve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset