Tokom vikenda od ilegalnog ulaska u BiH odvraćeno 155 migranata, najviše kod Višegrada

129
Na osnovu Odluke ministra sigurnosti BiH policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencija za istrage i zaštitu BiH od 18. maja pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima GPBiH nadziru državnu granicu na području Višegrada, koja je povećanim migracijskim pritiskom najugroženija u BiH.

Na području Višegrada policijski službenici su prethodnu noć u četiri slučaja spriječili ulazak 52 državljana visokog migracijskog rizika. Dan ranije, u sedam slučajeva spriječen je ulazak 36, a 26. maja 19 osoba. Svi migranti vratili su se na teritorij Srbije.

U skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koje se provode od oktobra 2017. godine i podrazumijevaju maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, iz drugih organizacionih jedinica GPBiH preusmjereni su policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje.

Policijski službenici Granične policije BiH u graničnom pojasu na području Bileće noćas su spriječili ilegalan ulazak 12 osoba koje su se vratile na teritorij Crne Gore.

Dan ranije, na području Gacka od ilegalnog prelaska državne granice odvraćene su tri, a na području Zvornika četiri osobe. Na području Foče noćas je spriječen ilegalan ulazak četiri osobe, jučer su odvraćena dva migranta, a prije dva dana u pet odvojenih slučajeva od ilegalnog prelaska državne granice odvraćene su 23 osobe koje su se vratile u unutrašnjost Srbije.

Komentari

komentara