menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetZanimljivosti

Toplotni val zahvatio istok Australije, temperature nadmašile 40 stepeni

Urednik | 28. Novembra 2020.

Temperature su nadmašile vrijednosti od 40 stepeni u dijelovima Australije u subotu, dok je toplotni val zahvatio istok zemlje.

U kasnim jutarnjim satima temperatura je iznosila 42 stepena u unutrašnjosti saveznih država Novi Južni Vels, Queensland i Victoria, kao i Južna Australija, saopćio je Meteorološki zavod (BoM).

U Novom Južnom Velsu, u dijelovima grada Sydneyja temperature su bile više od 40 stepeni u popodnevnim satima po lokalnom vremenu i očekuje se da ostanu visoke do nedjelje popodne. To predstavlja prvi val ekstremnih vrućina na istoku zemlje dok ona ulazi u kalendarsko ljeto.

Potpune zabrane loženja vatre uvedene su u dijelovima Novog Južnog Velsa, gdje je Ruralna vatrogasna služba objavila ozbiljan stepen rizika od požara niskog rastinja.

BoM je saopćio u četvrtak u svojoj ljetnoj vremenskoj prognozi kako očekuje ljeto vlažnije od običnog, s pojačanim rizikom od poplava i manjim rizikom od požara niskog rastinja nego u prošloj godini.

Sezona požara iz “Crnog ljeta” u periodu 1919.-20. godine bila je bez presedana po obimu požara i po štetama koje su nanijeli, nakon jedne od najtoplijih i najsušnijih godina otkako se mjere temperature u Australiji, prenosi dpa.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset