menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Tramp napušta sporazum i uvodi sankcije Iranu: Amerika neće biti talac nuklearne ucjene

Urednik | 8. Maja 2018.

SAD se povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine,  poručio je danas  američki predsjednik Donald Tramp i najavio “najviši nivo” ekonomskih sankcija protiv Teherana, preneo je Si-En-En (CNN).

“Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsjednički memorandum o početku uvođenja američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uvešćemo najviši nivo ekonomskih sankcija”, rekao je Tramp.

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takođe da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

“Amerika neće biti talac nuklearne ucjene. Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije donio mir niti će ga ikad donijeti”, rekao je Tramp i dodao da “ima dokaze da je Iran lagao” o prirodi svojih aktivnosti.

Teheran

Tramp je time postupio suprotno željama američkih saveznika u Evropi, prije svega Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koje su ga ubjeđivale da ne napušta sporazum šest velikih sila sa Iranom iz 2015. godine.

Sporazumom Irana i šest velikih sila SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od medjunarodnog bankarskog sistema i svetske trgovine naftom.

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promijenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma.

Tramp je ranije danas potvrdio je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, prenio je Njujork Tajms.

Istovremeno, Vašington će obnoviti sve sankcije protiv Irana, koje je bivši predsjednik Barak Obama ukinuo u sklopu ovog sporazuma.

Iako je ovakva Trampova odluka očekivana, ona u pitanje dovodi buduće odnose sa američkim saveznicima u Evropi, pošto se se najmoćnije evropske države još ranije izjasnile da za njih sporazum sa Iranom ostaje na snazi.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset