Tramp se povlači iz sporazuma sa Iranom, obnavlja sankcije Teheranu

124

Američki predsjednik Donald Tramp potvrdio je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, navodi Njujork Tajms.

Istovremeno, Vašington će obnoviti sve sankcije protiv Irana, koje je bivši predsjednik Barak Obama ukinuo u sklopu ovog sporazuma.

Iako je ovakva Trampova odluka očekivana, ona u pitanje dovodi buduće odnose sa američkim saveznicima u Evropi, pošto se se najmoćnije evropske države još ranije izjasnile da za njih sporazum sa Iranom ostaje na snazi.

Kako navodi njujorški dnevnik, Tramp će ovu odluku obznaniti kasnije danas. Njujork tajms, takođe, tvrdi da su Trampovi savjetnici u prošlosti bili protiv povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali je Tramp odluku donio pošto je odbijen njegov prijedlog da se Teheranu ograniči proizvodnja nuklearnog gorima i poslije 2030. godine.

Iran i šest svjetskih sila postigli su, poslije 18 dana teških pregovora u Beču, sredinom jula 2015. godine dogovor o nuklearnom programu te zemlje, kojim su, kako su se potpisnici nadali, otvorena vrata za prevazilaženje dobokih nesuglasica između Amerike i Irana.

Iran je, tada, prihvatio da se sankcije Ujedinjenih nacija ponovo aktiviraju u roku od 65 dana u slučaju da Teheran prekrši sporazum.

Zauzvrat, SAD su Teheranu omogućile pristup milijardama dolara koji su bili zamrznuti odredbama nekoliko paketa sankcija.

Komentari

komentara