menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

TREBEVIĆKA ŽIČARA PONOVO RADI!

Urednik | 6. Aprila 2018.

U Sarajevu je danas puštena u pogon novoizgrađena žičara, jedan od simbola Sarajeva, koji je prestao sa radom početkom rata 1992. godine. Nakon prestanka rata potpuno je uništen u ratnim dešavanjima, a 26 godina kasnije, na Dan grada Sarajeva, ponovo je puštena u pogon.

“Neobičan spoj doveo je do ovog događaja. Radi se o ljubavi. O Maji Serdarević i Edmundu Offermanu čija je ljubav otvorila nove mogućnosti za naš grad. Njihov altruzam i empatija prenijeli su se na gradonačelnika kao i na uposlenike preduzeća koji su radili na obnovi žičare”, rečeno je na početku ceremonije otvaranja Trebevićke žičare.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ovom prilikom je rekao da je Sarajevo danas centar regije, dodajući da se danas obnavlja posljednji srušeni simbol Sarajeva.

“Zajedno radimo na obnovi, pomirenju naroda”, rekao je Skaka.

Donator koji je omogućio izgradnju Trebevićke žičare Edmund Offerman opisao je kako je 2008. godine njegovim pozivom profesoru Anti Domazetu sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta počeo proces obnove žičare.

“On bio zaintersovan za obnovu žičare. Moj moto je: “Znate što imate i znate što želite i možete to dobiti. Nazvao sam ga to jutro i evo nas deset godina kasnije i to je rezultat tog telefonskog poziva. Da mi to možemo.”, rekao je Offerman.

Otkrivena je ploča Rami Biberu, nekadašnjem radniku Gradskog saobraćaja, koji je poginuo 2. marta 1992. godine, braneći uspinjaču. Gornja stanica uspinjače od danas nosi ime Rame Bibera.

Grad čuva uspomenu na one koji ga branili.

 

 

 

Izvor:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset