Trinaestogodišnjak iz Banja Luke svjetski vicešampion u sviranju harmonike!

893

Radovan Ivanović, trinaestogodišnji banjalučki virtouz na harmonici, u četvrtak naveče održaće koncert u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, koji će biti kruna njegove dosadašnje karijere, kao i kruna uspješne takmičarske godine.

U pitanju je njegov prvi solistički koncert, koji će biti neobičan jer će imati dva dijela u kojima će dječak svirati klasičnu i narodnu muziku. Osim što će ga u dijelu kada bude svirao narodnu muziku pratiti orkestar Perice Jaćimovića, planiran je i nastup profesora i učenika Muzičke škole Vlado Milošević, kao i benda Bandoneon Square.

– Brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima –

Sa Radovanom Ivanovićem ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je u studiju Perice Jaćimovića, njegovog profesora narodne muzike, gdje se pripremao za drugi dio svog koncerta.

Radovan je učenik osmog razreda osnovne škole, te šestog razreda Muzičke škole Vlado Milošević u klasi profesora Save Čovičkovića. Do ideje za ovaj specifični koncert došao je Radovanov otac Bogdan, kao i Čovičković i Jaćimović.

“Do sada sam učestvovao na mnogim međunarodnim takmičenjima i na mnogim kulturnim događajima. Neka od naznačajnijih takmičenja jesu 2013. godine gdje sam se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni i zauzeo prvo mjesto, zatim su se počeli redati uspjesi. Moj do sada najveći uspjeh bio je 2013. godine kada sam na svjetskom takmičenju u Italiji zauzeo drugo mjesto”, izjavio je Radovan Ivanović.

Ovaj svjetski vicešampion, osvojio je mnogo nagrada, učestvovao na mnogim međunarodnim takmičenjima u Kragujevcu, Puli i drugim mjestima gdje je uglavnom zauzimao prva mjesta.

“Harmoniku sviram od svoje pete godine, upisom u muzičku školu, nakon neke dvije godine pojavio sam se na prvom republičkom takmičenju na kojem sam zauzeo prvo mjesto u Banjaluci 2012. godine. Vidjevši da imam potencijala za harmoniku, nakon toga spremali smo se za međunarodno takmičenje u Kragujevcu gdje sam 2013. godine pojavio i zauzeo prvo mjesto”, prisjetio se svojih početaka.
– Svira harmoniku tešku 14 kilograma –

Ove godine je za samo 15 dana pobijedio na tri takmičenja.

On je počeo da svira na maloj harmonici za koju kaže da je imala 40 basova i oko tri kilograma. Bila je namjenjena njegovom starijem bratu, ali je Radovanu ipak bila suđena. Prvo je svirao uz igru, pomagao mu je otac, a kasnije kada je upisao muzičku školu kupio je veću harmoniku. Skupocjeni instrument na kojem sada svira ima 14 kilograma, ali ovaj dječak ima i snage i znanja da rukuje sa njim.

“Harmoniku volim iz više razloga, ona mi je jedan od najdražih instrumenata. Volim da sviram i volim da gledam profesore i druge ljude koji to rade”, kaže ovaj dječak.

Otkrio je da planira da završi srednju muzičku školu, kao i Akademiju i da postane harmonikaš i klasične i narodne muzike. Kaže da podjednako voli i obje vrste, a da je sve postigao zahvaljujući velikoj podršci porodice, profesora, prijatelja…

S obzirom na to da je odličan učenik, odnosno da nije zanemario osnovnu školu, kaže da je potrebna dobra organizacija i dosta uloženog truda da bi sve postigao.

“Postoje dani i kada moram i u kući da učim i da sviram da bh se spremio za predstojeće takmičenje ili slično, dok su moji drugovi napolju. To mi ne predstavlja veliki problem jer volim ono što radim”, rekao je Ivanović.
– Zbližavanje klasične i narodne muzike –

Trenutno se priprema i za svjetsko takmičenje iz klasične muzike koje će se u maju održati u Njemačkoj. Neka od takmičenja na koja je mogao otići, morao je propustiti, jer je teško finansirati odlaske u druge zemlje. Žao mu je što nije mogao otići na takmičenja u Australiju i Rusiju, za koja je imao pozive.

Kao i većina njegovih vršnjaka i Ivanović ima idole, kod njega su to Bane Vasić i Ljubiša Pavković, kada je u pitanju narodna, te Aleksandar Skljarov i Juri Šiškin kada je u pitanju klasična muzika.

Na njega su ponosni i roditelji i profesori. Perica Jaćimović kaže da je u slučaju kao što je Radovanov, kada se spoje talenat, volja, ljubav, uslovi i rad, uspjeh je gotovo zagarantovan. Važno je, tvrdi Jaćimović, i da ima i od koga da nauči, nekoga ko će takvom djetetu prenijeti ispravno znanje.

“Mislim da je prvi put da neko drži solistički koncert, pogotovo njegovog uzrasta, gdje će biti pola klasika pola narodna muzika i sve to pod okriljem Muzičke škole. Meni je jako drago da učestvujem u tome, jednom zbližavanju klasične i narodne muzike, to je kod nas dosta udaljeno mislim da nema potrebe, da muziku treba dijeliti na dobru i lošu odnosno na loše i dobro izvođenje”, kazao je Jaćimović.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara