Turci bijesni, žele da uvedu hemijsku kastraciju za pedofile

137

Turski ministar pravosuđa Abdulhamit Gul rekao je da vlasti žele da primijene hemijsku kastraciju na počinioce seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

“Sudovi će odlučiti o sprovođenju i trajanju hemijske kastracije, kako bi suzbili ili smanjili seksualnu želju”, rekao je Gul.

U zemlji vlada gnijev nakon što je prošle sedmice jedan 20-godišnjak napao četvorogodišnjeg dječaka na svadbi u pokrajini Adana.

Tužilaštvo je danas tražilo 66 godina zatvorske kazne za napadača, prenosi državna agencija Anadolija.

Hemijska kastracija već je uvedena u Tursku za počinioce seksualnih zločina u julu 2016. godine, ali je Državno vijeće spriječilo njeno sprovođenje jer su “definicija liječenja i njegove granice bile nejasne”.

“Na stolu će biti sve opcije, sve mjere koje treba preduzeti za rješenje problema”, dodao je Gul.

Broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece porastao je s 3.778 u 2006. godini na 21.189 u 2016. godini, prema podacima Ministarstva pravosuđa koje su izdale organizacije za ljudska prava. Gotovo 60 odsto osumnjičenih u tim aferama tokom 2016. su bili osuđeni, navodi turska Udruženje za ljudska prava.

Skupština žena, organizacija za zaštitu prava žena, je na Twitteru upozorila da je hemijska kastracija kazna koja nije u skladu s modernima zakonima i da krši ljudska prava.

Komentari

komentara