Turska dobila 3 milijarde eura od EU

624

Turska je danas na samitu u Briselu od EU dobila tri milijarde eura i ubrzanje eurointegracija, u zamjenu za pomoć u suzbijanju priliva migranata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, poslije samita EU-Turska, saopćila da je tri milijarde eura namijenjeno kao pomoć za sirijske izbjeglice u Turskoj i da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

Turska se zauzvrat obavezala da pomogne u suzbijanju priliva izbjeglica.
Merkel je navela da je na sastanku, koji je imala sa nekima od drugih lidera EU uoči samita, bilo riječi o premještanju nekih sirijskih izbjeglica iz Turske direktno u njihove zemlje, ali je dodala da se nisu pominjale konkretne brojke.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom, rekao da je postignut dogovor o pomoći Turskoj od tri milijarde eura i da je “potrebna nova energija za pristupni proces Turske”, javlja Tanjug.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara