menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Turska na smještaj migranata potrošila 37 milijardi eura

Urednik | 20. Februara 2019.
Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da se Turska sama neće moći suočiti s mogućim novim valom migranata.

U obraćanju na 6. ministarskoj konferenciji u sklopu Budimpeštanskog procesa, u Istanbulu, Erdoan je istakao da izgradnja visokih zidova s bodljikavom žicom nije rješenje da se spriječe migracije, javlja agencija Anadolija.

Napomenuo je da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranata, preko 68 miliona raseljenih osoba i više od 25 miliona izbjeglica.

Istakao je da je Turska potrošila više od 37 milijardi dolara vlastitih nacionalnih resursa za zbrinjavanje miliona ljudi.

“Mi smo tokom osam godina prihvatili četiri miliona ljudi, dok se neke zemlje, koje posjeduju veće ekonomske mogućnosti, jedu međusobno kako ne bi prihvatili 100-150 izbjeglica”, rekao je Erdoan.

Dodao je kako neki političari u Evropi retorikom protiv migranata pokušavaju da osvoje glasove građana.

“Evropski političari, posebno rasističke partije, pokušavaju doći na vlast, iskazujući neprijateljstvo prema migrantima”, kazao je turski predsjednik.

Ministarska konferencija u sklopu Budimpeštanskog procesa je forum koji već više od 25 godina okuplja niz zemalja i međunarodnih organizacija oko pitanja migracija.

Radio Bet / Izvor: BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset