Turska pozvala ruskog ambasadora

723

Ankara tvrdi da su turske diplomatske misije izložene napadima, Generalštab poziva na dijalog s Rusijom.

Ruski ambasador u Ankari Andrej Karlov pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

U saopštenju ministarstva navodi se da su turske diplomatske misije i kompanije u Rusiji bile mete ”fizičkih napada prikrivenih kao demonstracije”.

Navodi se i da je Turska upozorila ruske vlasti da hitno pojačaju mjere osiguranja za Ambasadu Turske i druge turske urede.

“Sa žalošću konstantujemo da su posljednjih dana naša predstavništva i turske kompanije u Rusiji, u znak protesta, bili izloženi fizičkim napadima. Garancija bezbjednosti stranih misija u svim okolnostima je, prema međunarodnom pravu, obaveza zemlje domaćina. Ambasador Rusije u Ankari je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i skrenuta mu je pažnja na uznemirenost koju smo doživjeli zbog ove situacije koja je za nas neprihvatljiva”, navodi se u saopštenju.
Generalštab Turske za dijalog s Rusijom

Demonstranti su bacali jaja i kamenice na zgradu Ambasade u Moskvi u srijedu, slomivši prozore.

Policija je uhapsila nekoliko ljudi nedugo nakon početka protesta.

U međuvremenu, održana je redovna sjednica Vrhovnog vojnog vijeća Turske, na kojoj je ocijenjeno je da je ”potrebno otvorenim držati kanale diplomatskog i vojnog dijaloga sa susjednom Rusijom i da se poduzmu potrebne mjere kako bi se spriječile nove neželjene situacije između oružanih snaga dviju zemalja”, saopšteno je iz Generalštaba Republike Turske

Odnosi između Turske i Rusije su se pogoršali nakon što su turske oružane snage 24. novembra oborile ruski vojni avion, tvrdeći da je narušio turski zračni prostor.

Međutim, Rusija tvrdi da je avion bio na sirijskoj teritoriji.

(Al Jazeera/Crta)

Komentari

komentara