Tužilaštvo BiH predložiće pritvor osumnjičenim za zločine u Orašju

381

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za deset nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima na području Orašja.
Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će prijedlog za određivanje pritvora biti upućen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Grubešić je istakao da se istraga u ovom predmetu nastavlja.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Matu i Antu Živkovića i Stijepu Đurića.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, na širem području Orašja od aprila 1992. do jula 1993. godine počinili ratni zločin nad većim brojem Srba.

Uhapšeni su bili pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatvaranje.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Komentari

komentara