menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv Dragana Mektića

Urednik | 5. Aprila 2019.
“U skladu s ranijom informacijom da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 3. aprila 2019. godine, Tužilaštvo BiH informira javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanja lažnog iskaza.

“Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio s osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključili su da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti i da će predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Istraga protiv ministra sigurnosti BiH je otvorena zbog odavanja informacija o navodnim aktivnostima obavještajaca i diplomata Hrvatske u naoružavanju selefija iz BiH.

Tužilaštvo BiH nedavno je saopćilo da je donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, jer ni direktor OSA-e, ni svjedok H. Č., a ni ostali predstavnici sigurnosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset