Tužilaštvo Fahrudin Radončić izašao iz zatvora, određene mjere zabrane

1150

http://195.222.59.133/Fahro_izlazak1504.mp4?_=1

fahro1504
Lider  Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić  izašao je iz pritvorske jedinice Suda BiH.  Sud mu je ukinuo pritvor i  odredio mjere zabrane- ne smije se kretati van Kantona Sarajevo, ne smije putovati, ne smije se sastajati sa svjedocima i svakih sedam dana se mora javljati u policiju.

Po izlasku iz zatvora, Radončić se samo nakratko obratio novinarima, rekavši da, poučen ranijim iskustvom, neće davati izjave, nego će to učiniti njegovi advokati.

Radončićev advokat Asim Crnalić obratio se potom novinarima rekavši da mjere zabrane znače da se Radončić ne smije  kretati van Kantona Sarajevo,  zabranjeno mu je putovanje,  ne smije se sastajati sa svjedocima i svakih sedam dana se mora javljati u Policijsku upravu.

“Svakih sedam dana treba se javiti policijskoj upravi, uz dozvolu Suda, može napustiti i Kanton. On će moći raditi svoj posao jer je on praktično slobodan čovjek. Sasvim je svejedno da li će boraviti u tornju ili na obiteljskom imanju.  Ne mogu reći da li sam zadovoljan ili ne. Prema mišljenju odbrane, pritvor je predugo trajao. Trudit ćemo se da se i ove mjere zabrane ublaže. On je političar, a bliže se lokalni izbori. Pod ovim uslovima, biće mu teško baviti se politikom”, rekao je Crnalić.

Radončićev advokatski tim na ročištu u srijedu je zatražio da Radončić bude pušten iz pritvora uz određivanje mjera zabrane napuštanja BiH.

Sud BiH 4. marta na prijedlog Tužilaštva BiH ponovo je odredio mjere pritvora Fahrudinu Radončiću, nakon što je prekršio mjere zabrane. Naime, nedugo nakon izlaska Radončića iz pritvora iz Tužilaštva BiH najavili su žalbu jer je prema njihovom mišljenju Radončić prekršio mjere zabrane, tako što je davao izjave medijima i napuštao mjesto kućnog pritvora.

Od tada je Radončić bio ponovo u pritvoru, ali je odbrana podnijela nekoliko zahtjeva ukidanje pritvora, jer nije utvrđeno da bi Radončić mogao utjecati na svjedoke.

Radončiću se, zajedno sa Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem sudi pred Sudom BiH a optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Komentari

komentara