Tuzla izdvaja pola miliona KM za borbu protiv aerozagađenja

43

Tuzla se posljednjih godina redovno nalazi na listi evropskih gradova s najvećim aerozagađenjem. Stoga se u ovom gradu relizira nekoliko projekata koji bi trebali utjecati na smanjenje zagađenja, a među najznačajnije spadaju oni koji su tiču toplifikacije grada. Jedan od njih, pokrenut ove godine, jeste sufinansiranja mjera toplinske učinkovitosti individualnih objekata.

S ciljem smanjenja aerozagađenja, Gradsko vijeće Tuzle u ovoj godini osiguralo je pola miliona maraka za sufinansiranje nabavke i ugradnje toplinskih pumpi i materijala za izolaciju zidova, tavanica i stolarije u individualne objekte. U ovom mjesecu bi trebao biti raspisan i treći javni poziv za utrošak sredstava jer se do sada nije javio dovoljan broj građana koji ispunjavaju uvjete, tek njih tridesetak.

– Pravo učešća imaju vlasnici individualnih stambenih i individualnih stambeno-poslovnih objekata na području grada koji se nalaze u zonama toplifikacije. Podnosioci prijava moraju biti prijavljeni s prebivalištem, odnosno boravištem na adresi objekta koji je predmet prijave, moraju se zagrijavati na fosilna goriva i moraju biti vlasnici legalnog objekta ili objekta koji je u postupku legalizacije – objašnjava Amir Razić, šef Odjeljenja za komunalne, normativne i opće poslove Grada Tuzla.

Također, uvjet je da u blizini ne postoji mreža sistema daljinskog grijanja, a u drugoj fazi aplikacije neophodan je energetski pregled.

– Taj pregled će da definiše karakteristike objekta, kao na kućnim aparatima definisat će njegov energetski razred. U potrošnji toplinske energije od 0 do 100 kilovat sati po metru kvadratnom na godišnjem nivou, ti objekti će ići na sufinansiranje toplinskih pumpi – navodi Amel Husić, rukovoditelj Sektora razvoja JP Centralno grijanje Tuzla.

Oni kod kojih se pokaže viša potrošnja mogu dobiti sredstva za utopljavanje s obavezom da u roku dvije godine ugrade i toplinske pumpe, također uz mogućnost sufinansiranja. Ekolozi tvrde da bi upravo ovakvo rješenje moglo drastično poboljšati kvalitet zraka, jer toplinske pumpe u potpunosti eliminiraju zagađenje. Maksimalan iznos koji može dobiti aplikant je 5.000 maraka, a novca je ostalo za još 60-ak korisnika.

Radio Bet / Izvor: Federalna.ba

Komentari

komentara