menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Tuzlanski aerodrom dobio državnu pomoć od 302.500 KM

Urednik | 4. Novembra 2019.

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine donijelo je rješenje kojim se odobrava tzv. ex post državna pomoć Javnom preduzeću “Međunarodni aerodrom Tuzla”.  Radi se o kapitalnom transferu u iznosu od 302.500 KM za izgradnju aerodromske infrastrukture i opreme.

Na taj način udovoljeno je zahtjevu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona iz jula ove godine, koje je tražilo odobrenje pomoći za nabavku vatrogasnog vozila i neophodne aerodromske opreme za ovaj aerodrom, piše Faktor.ba.

Kako je navedeno u rješenju, državna pomoć u obliku kapitalnog transfera može se dodijeliti jer je ispunjen uvjet da intenzitet državne pomoći ne prelazi 75 posto prihvatljivih troškova, imajući u vidu da je promet putnika prema Izvještaju o poslovanju “Međunarodnog aerodroma Tuzla” u 2018. godini iznosio 584.610 putnika, a prema statističkim podacima poslovanja u 2017. godini 535.596 putnika, što je manje od milion putnika godišnje.

Procijenjena vrijednost investicionih ulaganja JP Aerodrom Tuzla u 2019. godini iznosi 3.535.000 KM te je iznos od 302.500 KM na ime kapitalnog transfera značajno manji od 75 posto od ukupnog iznosa planiranog za nabavku aerodromske opreme.

Na kraju, Vijeće je u postupku utvrdilo da su sredstva u iznosu od 302.500,00 KM dodijeljena Aerodromu Tuzla za prihvatljive troškove ulaganja u infrastrukturu i opremu aerodroma u okviru dopuštenog intenziteta državne pomoći do 75 posto prihvatljivih troškova, navodi Faktor.ba.

Radio Bet / Izvor: (TIP)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset