menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Tuzlanski istraživači žele posmrtne ostatke Zmaja od Bosne vratiti u BiH

Urednik | 13. Marta 2018.
Prema dostupnim informacijama, Husein-kapetan Gradaščević najvjerovatnije je sahranjen u haremu Eyup džamije u Istanbulu.

Trenutno je locirano deset mezara od kojih bi u jednom najvjerovatnije trebali biti Gradaščevićevi posmrtni ostaci, koji je poznat i kao Zmaj od Bosne.

Kompleksan posao

“Iza nas je ogroman posao, s obzirom da je izuzetno teško doći do svih relevantnih podataka koji su vezani za kapetana Gradaščevića. Završne pripreme su u toku, a u Istanbul bi trebali krenuti u periodu između 15. i 20. marta”, rekao je za Klix.ba predstavnik Udruženja Zmajevo srce Omer Isović koji također putuje u Tursku.

Predstavnike Zmajevog srca u Istanbulu će dočekati ekipa istraživača koja već aktivno radi na tačnom utvrđivanju grobnog mjesta u kojem se nalaze posmrtni ostaci Zmaja od Bosne.

“To su ljudi koji tamo žive već duži niz godina, odlično poznaju teren i mnogo će nam pomoći u pronalasku mezara. Nadam se da ćemo na kraju uspjeti realizirati ovaj izuzetno kompleksan posao. Nakon toga idemo prema državnim organima kako bi se njegove kosti mogle premjestiti u BiH. Krajnje je vrijeme da Husein-kapetan Gradaščević bude vraćen kući te da našu historiju koja je izuzetno bogata ponovo oživimo”, istakao je Isović, naglasivši da je u ovom slučaju izostala podrška nadležnih institucija te da finansiranje u cijelosti snose spomenuto udruženje i Agencija Kreativa marketing iz Tuzle.

Spomenik u centru Tuzle, predstava, serija i film

Ova i iduća godina u cijelosti će biti posvećene liku i djelu kapetana Gradaščevića.

U periodu između 19. i 25. marta ove godine u Tuzli počinju prve čitaće probe za predstavu “Zmaj od Bosne” za koju režiju potpisuje srbijanski reditelj Slavenko Saletović.

Djelo je rađeno po tekstu Elvisa Ljaljića, a bazirano je na historijskim činjenicama koje su vezane za lik i djelo Husein-kapetana Gradaščevića.

Uloge u ostvarenju koji će svoje premijerno izvođenje doživjeti početkom mjeseca maja na kuli Zmaja od Bosne u Gradačcu ostvaruju brojni istaknuti glumci iz BiH, ali i zemalja regije.

Među njima su Nenad Tomić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Nina Terzić, Siniša Udovičić, Feđa Zahirović, Ljiljana Čekić, Zijad Gračić, a glavna rola pripala je poznatom bh. glumcu Erminu Sijamiji.

“Mi smo također pokrenuli inicijativu i prema Gradskom vijeću Tuzle od kojeg tražimo odobrenje za postavljanje spomenika Zmaju od Bosne u Gradskom parku u Tuzli. Mi ćemo obezbijediti finansijska sredstva, jer smo već razgovarali s nekim privrednicima koji su nam spremni pomoći, a na gradskim vlastima sada je samo da nam izdaju dozvolu”, rekao je Isović, naglasivši postoji i ideja za realizacijom likovne kolonije u Tuzli s tematikom lika i djela kapetana Gradaščevića.

Cijela priča o posljednjem gradačačkom kapetanu se ne završava na ovome.

Naime, već iduće godine trebala bi pasti prva klapa serije od 30 epizoda koja je također posvećena ovom velikanu.

“Ova serija iziskuje specifične uslove rada. U septembru ćemo krenuti u izgradnju filmskog studija u Tuzli kakav u BiH trenutno nemamo, a potreba za tim je izuzetno velika”, nastavlja Isović.

Serija će se snimati na području Tuzle, Gradačca, Travnika i Sarajeva, a po okončanju, kako nam je potvrdio Isović, predviđeno je snimanje i dokumentarnog filma.

Klix

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset