Tuzlanski kanton ulazi u 2017. bez budžeta

365

Odluka o tromjesečnom privremenom finansiranju već je donesena, a na adresu vlasti u Tuzli stigli su zahtjevi koji za 50 miliona KM premašuju okvirni budžet.

Budžet Tuzlanskog kantona za 2017. godinu neće biti usvojen do kraja ove godine, te je Vlada na posljednjoj vanrednoj sjednici donijela odluku o privremenom finansiranju TK-a za prva tri mjeseca 2017. godine. Tako će, na osnovu ove odluke, do donošenja budžeta TK-a za narednu godinu, Kanton imati nešto više od 68 miliona KM za privremeno finansiranje.
Na istoj sjednici je usvojen i nacrt budžeta za 2017, koji je u odnosu na godinu ranije manji za gotovo 22 miliona KM. Razlog za ovo je, kako je saopšteno iz Vlade TK-a, manje planiranih prihoda.

– Razlog manje planiranih prihoda najvećim dijelom se odnosi na prihode koji će se prikupiti od indirektnih poreza, te naknada i takse, kao i prihoda od pružanja javnih usluga, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Ukupan budžet za narednu godinu predviđen nacrtom iznosi 350,3 miliona KM i u ovom trenutku je upitno koliko će to biti dovoljno da se ispune sve tekuće i zakonske obaveze. Treba reći i to da su budžetski korisnici u procesu pripreme nacrta poslali zahtjeve koji su za 50 miliona KM bili viši od okvirnog budžeta za narednu godinu.

Prošle godine je Vlada TK-a u ovom sazivu uspjela usvojiti budžet u tekućoj za narednu godinu, što proteklih sedam godina nijednom sazivu izvršne vlasti Kantona nije pošlo za rukom. Međutim, već godinu poslije, budžet je manji za više od 20 miliona KM i ponovo će kasniti. Šta će sve to značiti za plate budžetskih korisnika, za poticaje u poljoprivredi koji su već minorni, kao i za dječije dodatke koji kasne po nekoliko mjeseci, ostaje da se vidi u vremenu koje slijedi.

U toku privremenog finansiranja neće biti kapitalnih izdataka, a potrošnja planiranih sredstava zavisit će isključivo od priliva novca u budžet TK-a.

oslobodjenje.ba / OD

Komentari

komentara