U 2018. godini na području TK zaposleno oko 2.500 osoba: Za ove namjene izdvojeno sedam miliona KM

50

U 2018. godini, realizacijom različitih programa iz raznih oblasti na području Tuzlanskog kantona je zaposleno oko dvije hiljade pet stotina osoba koje su se nalazile na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje. Za ove namjene izdvojeno je oko sedam miliona maraka. Trend zapošljavanja putem različitih projekata nastavlja se i u 2019., a iz nadležne Službe podcrtavaju bitnost saradnje sa poslodavcima.

Na području Tuzlanskog kantona na kraju protekle godine evidentirano je 79 hiljada nezaposlenih što je u odnosu na kraj 2017. godine manje za oko pet hiljada. Od ukupnog broja nezaposlenih 42% je onih koji prvi put traže zaposlenje  i nemaju nikakvog radnog  iskustva. U saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i ove godine nastavljaju se projekti čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti.

„Ove mjere su i dalje u opciji u protoku i proceduri. Nove su već stupile na snagu ovaj mjesec i Služba kreće sa novim programima“, kaže Senad Muhamedbegović, direktor JU Služba za zapošljavanje TK-a.

Poslovanje u protekloj godini Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona završila je suficitom od oko dva miliona maraka.

„To su sredstva koja su predviđena za socijalno i materijalno zbrinjavanje naših nezaposlenih lica koja su ostala bez posla“, dodaje Muhamedbegović.

Kada je u pitanju saradnja sa poslodavcima Služba za zapošljavanje kao posrednik besplatno objavljuje i konkurse za posao.

„Mi na našoj web stranici i Facebook stranici svakodnevno objavljujemo oglase za traženje radne snage. U prošloj godini bilo je 800 poslodavaca koji su se obratili sa svojim zahtjevom“, pojašnjava Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za informisanje TK-a.

S druge strane, na evidenciji Službe za zapošljavanje godinama je najviše trgovaca.

„Njih je oko pet hiljada, kada je riječ o srednjoj školi ili kvalifikovanoj radnoj snazi, a tu su i profesori bosanskog jezika, razredne nastave, gimanzijalci“, dodaje Makul.

U ovoj godini za programe zapošljavanja Federalni zavod za zapošljavanje je osigurao sredstva u iznosu  45 miliona konvertibilnih maraka za područje FBIH. Od tog broja je Tuzlanskom kantona pripalo 11 miliona maraka.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara