menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

U 2018. na zadatku poginulo najmanje 95 novinara

Urednik | 3. Maja 2019.

Najmanje 95 novinara poginulo je na dužnosti tokom prošle godine, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

Broj stradalih novinara je, kako prenosi BBC, veći nego 2017. godine, ali manji nego prethodnih godina kada su eskalirali konflikti u Iraku i Siriji. Najveći broj poginulih novinara zabilježen je 2006. godine, kada ih je 155 stradalo.

Prošle godine pažnju svjetske javnost privuklo je ubistvo saudijskog novinara i kolumniste “Washington Posta” Jamala Khashoggija. On je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, što je izazvalo diplomatsku krizu u odnosima Ankare i Rijada.

Prošlog mjeseca ubijena je novinarka Lyra McKee, dok je izvještavala sa protesta u Sjevernoj Irskoj, a odgovornost za njenu smrt preuzela je Paravojna formacija u toj zemlji. Afganistan je i prošle godine bio najopasnija lokacija za novinare i u toj zemlji poginulo je 16 reportera.

U jednom napadu u prijestonici Kabulu poginulo je devet novinara koji su došli na lice mjesta da izvještavaju o bombaškom napadu. U Sjedinjenim Američkim Državama, ubijeno je pet novinara, prilikom napada na “Kapital gazetu” u Merilendu.

IFJ smatra da su netolerancija prema izvještavanju, populizam, kriminal i korupcija faktori koji doprinose atmosferi u kojoj se dešava da više novinara pogine izvještavajući o svojim gradovima nego u ratnim zonama. Američki Komitet za zaštitu novinara objavio je podatke o uhapšenim novinarima, a na prvom mjestu je Turska sa 68 pritvorenih novinara u toku prošle godine.

U Kini se u zatvorima nalazi 47 novinara, u Egiptu 25, a u Saudijskoj Arabiji i Eritreji po 16. Ujedinjene nacije (UN), povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode štampe, žele da pošalju poruku o važnosti slobodne štampe za demokratiju, pogotovo u vrijeme izbora, prenosi BBC.

Generalni sekretar UN Antonio Gutteres poručio je da nijedna demokratija nije kompletna bez pristupa transparentnim i pouzdanim informacijama. Reporteri bez granica u svom izvještaju o slobodi medija su situaciju s kojima se novinari suočavaju u SAD opisali kao problematičnu. “Američki novinari nikada prije nijesu bili izloženi tolikim prijetnjama smrću, niti su često tražili usluge privatnih kompanija za obezbjeđenje”, navodi se u izvještaju.

Radio Bet / Izvor: Federalna.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik




  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset