U 69 općina BiH i Crne Gore realizirano 35 zajedničkih projekata

386
Tokom sedam godina trajanja IPA Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore od 2007. do 2013. godine realizirano je 35 projekata u 69 općina dviju zemalja u vrijednosti od oko osam miliona eura iz brojnih oblasti poput turizma, ruralnog razvoja, prevencije od rizika od požara, inkluzije i socijalne zaštite.

Realizirani projekti, koji su ujedno i najbolji primjer razvoja regionalne saradnje, prezentirani su danas u Sarajevu tokom konferencije organizirane povodom skorog završetka tog programa, a najavljeno je i da će se na ovaj način nastaviti saradnja dviju zemalja uz izražavanje nade da će biti još više projekata.

Šef Kooperacije pri Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin kazao je novinarima da je uspostavljanje dobrih susjedskih odnosa veoma važna stvar kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, a pomoć EU za prekograničnu saradnju upravo je na to i usmjerena.

– Ovaj program naročito cilja da unaprijedi nivo razvoja i unapređenje socio-ekonomske kohezije. Stoga se ne radi samo na uspostavljanju dobrih susjedskih odnosa, nego također i uspostavljanju saradnje građana koji žive na različitim stranama granice – pojasnio je Asin.

Vršiteljica dužnosti generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore Ivana Glišević- Đurević ističe da je ovim putem ostvarena izuzetna saradnja dviju zemalja u različitim oblastima kao što su privredni razvoj s naglaskom na turizam i ruralni razvoj te kulturna saradnja.

– Interesiranje za ovaj program je bilo mnogo veće u odnosu na raspoloživa sredstva. Imali smo ograničene resurse kada je u pitanju program prekogranične saradnje, a interesiranje je bilo tri puta veće nego što su raspoloživa sredstva – podvukla je.

No, dodala je, da su aplikanti, koji nisu prošli selekciju prilikom odabira projekata, stekli iskustva i naučili koje su to procedure za pripremu projektnih prijedloga, a time je stvorena mogućnost da uz nova znanja apliciraju na nove programe.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH Zara Halilović je kazala da je ova saradnja omogućila  razvijanje svih neophodnih programskih dokumenata, javnih poziva, dodjele ugovora i uspješne realizacije, prilikom čega nikada nije bilo niti jedno sporno pitanje.

Posebno je naglasila da saradnja nije bila na diplomatskom nivou, nego je bila zasnovana na potrebama i interesima lokalnih zajednica, zbog čega smatra da su time zadovoljene konkretne potrebne općina.

Kako je rečeno na raspolaganju BiH i Crnoj Gori za prekograničnu saradnju je i novi program IPA II  od 9,7 miliona eura za sedmogodišnji period.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara