menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

U akciji ‘Var’ do sada uhapšeno osam osoba

Urednik | 11. Novembra 2019.

Osam osoba je uhapšeno do sada u velikoj akciji policijskih službenika SIPA-e zbog sumnje na nezakonite radnje fudbalskih menadžera, funkcionera Fudbalskog saveza BiH i fudbalskih sudija, kao i namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH.

Akcija kodnog naziva Var se odvija na širem području BiH, a po naredbama Tužilaštva i Suda BiH zbog postojanja osnovane sumnje da su osumnjičeni u ovom predmetu počinili krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te primanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz SIPA-e za Federalnu televiziju.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine uz pružanje pomoći Obavještajno-bezbjednosne službe Bosne i Hercegovine, policijskih službenika MUP-a RS, MUP-a SBK Travnik i MUP-a Kantona Sarajevo.

N/FS BiH podržao akciju SIPA-e zbog sumnji u namještanje utakmica u BiH

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa, saopštili su iz N/FS BiH povodom jutrošnje akcije SIPA-e koja se provodi radi sumnje u namještanje fudbalskih utakmica u BiH.

”Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu fudbalskih organa i tijela. Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom fudbalu u Bosni i Hercegovini”, istakli su iz N/FS BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radio Bet / Izvor: federalna.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset