U BiH prvi međureligijski magisterij u regionu

287
Svečano potpisivanje memoranduma o razumijevanju za zajednički magisterij “Međureligijske studije i izgradnja mira” bit će upriličeno sutra u Gazi Husrev-begovoj bibiloteci u Sarajevu.

Potpisnici memoranduma bit će dekani teoloških fakulteta, Zuhdija Hasanović sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Darko Tomašević s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Darko Đogo s Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče, te Marc D'Silva, predstavnik američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) za BiH.

Memorandumom je predviđeno da, kao dio zajedničkog magistarskog programa, studenti sva tri teološka fakulteta mogu zajedno prisustvovati nastavi i studirati, a što je prvi takav slučaj u BiH i regionu.

Program magistarskog studija će biti zajednički sačinjen, proveden i sadržan na teološkim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu.

Navedeni magisterij proistekao je zajedničkim naporima navedenih obrazovnih institucija i projekta “Unaprjeđenje međureligijske izgradnje mira”, koji ovu historijsku inicijativu finansira i implementira CRS, saopćeno je iz te organizacije.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara