menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

U BiH slatkiši postaju luksuz

Urednik | 10. Aprila 2017.

Sudeći prema najavama trgovaca, uskoro ćemo i za čokolade, bombone, sokove… davati više novca, a poslastice ćemo plaćati i do 0,50 KM više. Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM. Ova godina od samog početka donosi seriju poskupljenja.

Tako bh. građani od 1. januara, osim što plaćaju skuplje cigarete, za osnovne prehrambene proizvode izdvajaju i do 30 feninga više. Po višim cijenama, i to za 20 feninga, od ove sedmice plaćamo žvakaće gume, koje su godinama koštale 1 KM.

No, sudeći prema najavama trgovaca, uskoro ćemo i za čokolade, bombone, sokove… davati više novca, a poslastice ćemo plaćati i do 0,50 KM više. Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM.
“Cijene čokolade i čokoladnih proizvoda snažno idu gore. Ne sve, ali većina će ih poskupjeti. Kao što već godinama nemamo čokolade od marku, sada će ih većina biti iznad 2 ili 2,50 KM” kazala nam je radnica na jednoj trafici u centru Sarajeva. Ona, kao ni drugi trgovci s kojima smo razgovarali, a koji su nam također potvrdili da će cijene porasti, nije znala reći koji su razlozi za poskupljenje poslastica.

S novim nametima nisu upoznati u Udruženju potrošača Federacije BiH. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, podsjetila je da je kod nas na snazi slobodno formiranje cijena. Ispitati razloge “Mi još nismo dobili nikakve informacije o poskupljenju slatkiša.

Prozvat ćemo trgovce da vidimo o čemu se radi i koji su razlozi za takvo nešto”, kazala je Bulić. Navela je i da će provjeriti je li do promjena u cijenama ovih proizvoda došlo na tržištu u susjednim zemljama. (avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset