menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoRegija i SvijetVijesti

U erupciji vulkana najmanje 99 mrtvih, nastavljena potraga za nestalima

Urednik | 7. Juna 2018.

Nove eksplozije i potoci lave privremeno su poremetili potragu za preživelima oko vulkana “Fuego” u Gvatemali, u kojoj je prema najnovijem bilansu poginulo najmanje 99 ljudi, a skoro 200 ih se vodi kao nestalo.
Institut za vulkonologiju Gvatemale naveo je da se nastavlja aktivnost vulkana i da narednih dana postoji mogućnost novog izbacivanja mešavine pepela, blata vode i kamenja visokih temperatura, te preporučio da se ne ostaje u zahvaćenoj zoni.

Institut je takođe upozorio na rizik od klizišta zbog jakih kiša koje su pale sinoć.

Iz vulkana iz koga izbija stub dima i pepela juče su se i dalje čule slabije eksplozije, dinamikom od oko četiri, pet na sat.

Jaka eksplozija u krateru vulkana u utorak naveče izazvala je novu paniku među stanovnicima koji su se vratili u svoja sela. Spasioci, policija i vojska morali su napustiti to mjesto.

Erupcija se dogodila u nedelju kada je vulkan koji se nalazi 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada Gvatemale izbacivao lavu i pepeo iz kratera 3.763 metara u vis. Do sada je identifikovano 28 tijela.

U erupciji je 46 ljudi povrijeđeno, a 12.089 je evakuisano, prema nacionalnoj upravi za borbu protiv prirodnih katastrofa.

Katastrofa je na raznim nivoima pogodila ukupno 1,7 miliona stanovnika Gvatemale.

 

 

 

Izvor:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset