menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

U Hercegovini hara virus gripe, nedostaje vakcina

Urednik | 14. Januara 2019.
Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, pojasnio je kako je virus prisutan već mjesec dana, ali se kulminacija očekuje tek od sredine prema kraju januara.

“Sad kad krene nastava u školama očekujemo veći priliv pacijenata jer će djeca duže boraviti u zatvorenim kolektivnim prostorima, a zanimljivo je primjetiti da niko od hospitaliziranih nije ranije vakcinisan”, kazao je doktor Arapović te pozvao građana da se vakcinišu, jer još uvijek nije kasno.

Gripa je zarazna bolest primarno dišnog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama u zraku nastalim kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Većina oboljelih se oporavi nakon sedam dana, ali su moguće i komplikacije.

Vakcinisanje protiv gripe posebno je važno za rizične grupe kao što su stariji, djeca, hronični bolesnici, trudnice…

Arapović naglašava kako su upravo vakcine protiv gripe problem, jer su nabavljene minimalne količine, a nije izvjesno da li će ih nadležni zavod nabavljati.

“Nabavka novih vakcina je prijeko potrebna, nabavljeno je ranije premalo doza, nedovoljno da se pokriju samo domovi za stara i iznemogla lica, koja su pak posebna ugrožena grupa”, izjavio je Jurica Arapović podsjetivši da je nabavljeno 2.300 doza, što je premalo za Hercegovačko-neretvanski kantono koji broji 250 hiljada stanovnika.

Najveći broj hospitaliziranih smješten je na Kliniku za dječije bolesti SKB Mostar, a na pojedinim odjelima ograničene su posjete.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset