U manjem bh. entitetu najavljeni veliki protesti?

509

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), za koju je po hitnom postupku predložen novi zakon o radu u tom bh. entitetu, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Osim o zakonu o radu, na dnevnom redu zasjedanja je i Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima (po hitnom postupku).

Zakon o radu u RS-u podijelio je socijalne partnere.

Dok poslodavci smatraju da je neophodno usvajanje novog radnog zakonodavstva, Savez sindikata RS-a je protiv i uoči zasjedanja parlamenta najavljuje radničke proteste.

Kontra poruku radnicima uputio je u subotu entitetski predsjednik Milorad Dodik, kojih ih je pozvao da ne idu na proteste, jer se predloženim zakonom štite i njihova i prava poslodavaca.

– Članovi Saveza sindikata RS-a organizuju protest zato što je Vlada RS-a odlučila da bez saglasnosti i volje radnika, po hitnom postupku, u predvečerje nove godine, uputi zakon o radu u proceduru – naglasila je predsjednica te sindikalne organizacije Ranka Mišić.

Međutim, premijerka RS Željka Cvijanović ističe da Savez sindikata RS-a ima pravo na proteste, ali da je nekorektno što šire paniku i laži da se novim zakonom o radu ukidaju radnička prava, a nisu željeli ni da učestvuju u pregovorima o tom zakonu.

Opozicija u RS-u smatra da je neophodno izmjeniti radno zakonodavstvo u tom bh. entitetu, ali se o zakonu trebalo raspravljati u redovoj proceduri, a ne po hitnom postupku te uz učešće svih socijalnih partnera.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara