menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH u pripremi nacrti odgovora na Upitnik

Urednik | 10. Januara 2017.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH iz svoje nadležnosti trebalo bi odgovoriti na oko 230 pitanja Upitnika Evropske komisije – rečeno je Feni u tom ministarstvu.

Ističu da ovdje nisu planirana dodatna potpitanja, kao i mogućnost naknadne identifikacije za pojedina pitanja.

Za sada je ovo Ministarstvo uključeno u 12 poglavlja: Poglavlje 1 – Sloboda kretanja roba, Poglavlje 3 – Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 10 – Informacijsko društvo i mediji, Poglavlje 14 – Transportna politika, Poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, Poglavlje 20 – Poduzetništvo i industrijska politika, Poglavlje 21 – Transevropske mreže, Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Poglavlje 27 – Okoliš i klimatske promjene, Poglavlje 28 – Zaštita zdravlja i potrošača, te Politički kriterij/Osnovna prava i Reforme javne uprave i Ekonomski kriterij.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH podsjećaju da je Direkcija za evropske integracije u decembru održala niz radnih sastanaka po poglavljima na kojima se definiralo pitanje uključenosti institucija u pružanju odgovora na pitanja, izdvojena su nejasna pitanja, te u saradnji s prevoditeljima završena je stručna redaktura prijevoda za Poglavlja u kojima su uključeni. Nakon toga su unutar Ministarstva napravljena zaduženja po pitanjima.

– Trenutno su u pripremi nacrti odgovora, nakon čega je potrebno da budu verifikovani unutar Ministarstva. Također, potrebno je naglasiti značaj cijelog procesa i istaknuti da je ovo aktivnost koja će zahtijevati međusobnu saradnju, timski rad i poštivanje rokova, na čemu ćemo mi kao Ministarstvo i insistirati – navode iz državnog Ministarstva komunikacija i prometa.

Dodaju da su za svako pojedinačno pitanje identificirani nivoi vlasti koji su, sukladno nadležnostima, zaduženi za  davanje odgovora, što znači da će svaki nivo vlasti dati svoj doprinos u pripremi odgovora iz svoje nadležnosti.

FENA

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset