menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

U narednom periodu investicije u transport i energetski sektor

Urednik | 14. Marta 2017.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je sa saradnicima, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarao sa izaslanstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojeg je predvodio direktor za zapadni Balkan Holger Muent.

Gosti su upoznali domaćine o nacrtu nove strategije EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Direktor Muent je kazao kako je EBRD do danas u Bosnu i Hercegovinu investirao 200 milijuna eura kroz 15 projekata koji su, zahvaljujući dobroj suradnji s domaćim vlastima, dali dobre rezultate.

U novom petogodišnjem razdoblju EBRD želi usmjeriti aktivnosti na tri glavna područja. To su poboljšanje privatnog sektora kroz povećanje investicija, investiranje u transportni i energetski sektor u svjetlu regionalnog povezivanja, te povećanje energetske učinkovitosti i izgradnja obnovljivih izvora energije.
Govoreći o cestovnoj infrastukturi, premijer Novalić je kazao kako su za FBiH najbitnija dva projekta: Koridor Vc i izgradnja brzih cesta ka Bihaću, Tuzli i Goraždu.

Kada je riječ o komunalnim javnim preduzećima u općinskoj ili kantonalnoj nadležnosti, nužno je puno toga promijeniti. U sadašnjem radu ovih poduzeća uočljiva je nebriga o potrošnji električne energije i vode, o odlaganju otpada i, uopće, očuvanju okoliša.

“Problem je i što je velika većina zgrada energetski neefikasna. Za promjenu takvog stanja imamo i domaće materijale i sposobnu građevinsku operativu”, kazao je federalni premijer.

Zajedničko je stajalište sagovornika da bi sređivanje prilika u komunalnom gospodarstvu poboljšalo životne uvjete građana i potaklo dalji ekonomski razvoj.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset