U parlamentu RS-a još se čeka na usvajanje dnevnog reda

251
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će nastavljena danas raspravom o predloženom dnevenom redu, koji nije usvojen nakon jučerašnje cjelodnevne rasprave.

Opozicija traži da se povuku Vladine odluke o garancijama i zaduženjima za autoput Banja Luka-Doboj i restrukturiranje „Željeznica Republike Srpske“, kao i tri zakonska rješenja, jer tvrde da se o ovim pitanjima ne može izjašnjavati po hitnom postupku.

Smatraju i da će ove odluke i zaduženja potencijalno opteretiti RS za još oko milijardu KM.

Vlada RS-a je zatražila da se po hitnom postupku u dnevni red uvrste izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom i o koncesijama, kao i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Tokom jučerašnjeg dana opozicija je ponovo ukazivala na dešavanja tokom septembarske sjednice, a iz vladajuće stranke su tvrdili da je neko iz SDS-a zloupotrebio identifikacionu karticu i glasao za poslanika koji nije bio u sali.

Na predloženom dnevenom redu ovog skupštinskog zasjedanja, prvog nakon gotovo dva mjeseca zimske pauze, su prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima i o banjama.

Vlada je povukla Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duhanu, te Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje od 2018. do 2023. godine.

Iz Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a su pozdravili ovu odluku Vlade i tvrde da bi od predloženih zakona dugoročno bilo više štete nego koristi te predlažu kompromisno rješenje.

Komentari

komentara