menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoVijesti

U Republici Srpskoj održava se neustavni referendum

Urednik | 25. Septembra 2016.

U Republici Srpskoj (RS) danas se održava referendum o 9. januaru kao danu tog bh.entiteta, i pored odluke Ustavnog suda koji ga je ocijenio neustavnim i izrekao privremenu mjeru zabrane referenduma.

MUOP RS saopćio je da je sigurnost na glasačkim mjestima, na kojima se glasa o neustavnom referendumu o danu RS , kao i na području cijele RS povoljno i da sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom.

Dodaju da Štab entitetske policije prati i preduzima mjere i radnje s ciljem održavanja povoljne sigurnosne situacije u RS .

Referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Komisija za provođenje neustavnog referenduma saopćila je da je osnovu podataka koje je dobila od MUP-a RS utvrdila da pravo izjašnjavanja ima 1.219.399 građana RS. Centralna izborna komisija BiH, naime, odbila je da dostavi Centralni birački spisak referendumskoj komisiji u RS, ocijenivši da ona nije legitimno tijelo koje može dobiti traženi materijal.

Odluke današnjeg neustavnog referenduma neće imati bilo kakvu pravnu snagu, a sama činjenica da provođenje referenduma ne kontolišu ni domaći nezavisni posmatrači, niti međunarodni, dovoljno govori o njegovoj vjerodostojnosti. A kada se uzme u obzir da onaj ko je raspisao referendum i koji ga provodi, istovremeno i broji glasove sa izjašnjavanja građana, onda ne treba sumnjati u “dobar odaziv i rezultate” bez obzira koliko se građana danas odluči izaći na glasačka mjesta.

Zvaničnici Republike Srpske odlučili su se za održavanje referenduma i pored toga što je Ustavni sud BiH 9. januar kao Dan RS ocijenio neustavnim još u novembru prošle godine i tu odluku potvrdio i 17. septembra izričući uz to i privremenu mjeru zabrane referenduma u RS-u.

Izuzimajući političko rukovodstvo i organe Republike Srpske, protiv referenduma je i međunarodna zajednica. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), izuzimajući Rusku Federaciju, poručuje da je on antidejtonski i da narušava bezbjednosnu situaciju u BiH.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini smatra da se odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine, mora provesti, te da je referendum neprihvatljiv i da nema ustavnu i pravnu snagu.

Protiv referenduma su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Evropska unija. Referendumu se protivi i susjedna Hrvatska, a Srbija je prvobitno saopćila da je to unutrašnje pitanje Republike Srpske, da bi tri dana uoči referenduma njen premijer Aleskandar Vučić izjavio da ne podržava organiziranje referenduma.

Venecijanska komisija , koja je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, poručuje da je “Ustavni sud utvrdio da je Dan Republike Srpske neustavan kao diskriminirajući nad nesrpskim stanovnicima entiteta RS, a svrha referenduma je da se dovedu u pitanje ovlaštenja Suda, što nije prihvatljivo”. Naglašava, također, da se presude Ustavnog suda u državi, u kojoj je na snazi vladavina prava, provode i nisu nikakve teme za glasanje, bilo u parlamentima bilo u narodu, uz preporuku da se referendum ne održi.

Kolegijum Narodne skupštine RS, koja je u julu glasovima srpskih poslanika usvojila odluku o referedumu, zatražio je 21. septembra od Vlade RS da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske, s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS.

Prema ranijim najavama, izmjene zakona bi se odnosile na to da 9. januar kao praznik RS-a ne bi imao karakter obaveznosti za Bošnjake i Hrvate u tom entitetu.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset