U Sarajavu konferencija o sprečavanju nasilja nad ženama

501

Konferencija o saradnji vladinog i nevladinog sektora radi primjene evropskih konvencija o sprečavanju nasilja nad ženama te nasilja u porodici održaće se danas u Sarajevu.

Fondacija “Udružene žene” iz Banja Luke organizira konferenciju u saradnji s Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, koja djeluje u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, te s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Konferencija je dio regionalnog programa „Udruženim naporima – ka novim evropskim standardima u borbi protiv nasilja nad ženama“. Taj projekt se realizira u saradnju s Autonomnim ženskim centrom iz Beograda, Sigurnom ženskom kućom iz Podgorice, Centrom za žene žrtve rata “Rosa” iz Zagreba, Udruženjem Nacionalni savjet za rodnu ravnopravnost iz Skoplja, Društvom SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Slovenije, uz podršku WAVE (Mreža – Žene protiv nasilja Evropa) iz Austrije i Evropskog ženskog lobija – EWL.

Dio programa su i nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine: Fondacija „Lara“ Bijeljina, Udruženje „Budućnost“ Modriča, „Medica“ Zenica, „Prava za sve“ Sarajevo i „Žena BiH“ Mostar.

Osnovni cilj programa je doprinos uspostavi sveobuhvatnih zakonskih rješenja i politike za zaštitu žena na zapadnom Balkanu od nasilja, kao uslova za dostizanje demokratije, ispunjenje ljudskih prava, socijalno uključivanje i usklađivanje s evropskim vrijednostima.

Među ciljevima skupa su određivanje prioriteta i nivoa zajedničkog djelovanja vladinih i nevladinih institucija i organizacija radi implementacije i praćenja implementacije Istanbulske konvencije, kao i formiranje preporuka za djelovanje radi većeg nivoa zaštite za žene žrtve nasilja i nasilja u porodici, prenosi BHRT.

 

(A,H)

Komentari

komentara