menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

U Sarajevu se pojavila „mačja sida“

Urednik | 21. Decembra 2016.

 

Iako se o tome još uvijek javno ne govori, veterinari u Sarajevu sve češće dijagnostifikuju FIV – „mačju sidu“, virusnu bolest mačaka uzrokovanu virusom mačje imunodeficijencije koji pripada istoj grupi retrovirusa kao i HIV virus koji uzrokuje AIDS ili sidu kod ljudi.

Prema još uvijek nepotpunim podacima, tokom ove godine evidentirano je oko 300 slučajeva, od čega u posljednja dva mjeseca pedesetak. Kako saznaje portal Aura.ba najveći postotak „mačje side“ evidentiran je na Dobrinji i Alipašinom polju.

Mačke se, navodno, liječe takozvanom “potpornom terapijom“, ali izlečenja im nema.

FIV inficira ćelije imunog sistema – bijele krvne ćelije, uglavnom limfocite, što dovodi do postepenog opadanja funkcije imunog sistema. Prvih nedjelja poslije infekcije, virus se razmnožava i može da izazove blage simptome bolesti kao što je blaga groznica i naduvenost limfnih čvorova.

Obično su ovi simptomi toliko blagi i prođu neopaženo. Pojačano razmnožavanje virusa najčešće se dešava nekoliko godina nakon infekcije, od dvije do pet godina, što dovodi do progresivnog oštećivanja imunog sistema.

Prvi znaci „mačje side“ je nagli gubitak težine, uvećani limfni čvorovi, te upaljene desni i ust Neke mačke i podivljaju, jer virus može da utiče na mozak.

Kada je mačka zaražena FIV, infekcija je permanentna – virus ne može da se eliminiše, i virus je prisutan u pljuvački zaražene mačke.

Najčešći način prenošenja sa jedne mačke na drugu je preko ujeda, tako što pljuvačka zaražena virusom uđe pod kožu mačke. Virus ne može dugo da preživi van tijela mačke i lako se ubija običnim dezinfekcionim sredstvima. Veoma retko, virus može da se širi i neagresivnim kontaktom između mačaka – na primjer međusobnim čišćenjem, sa majke na mačiće, preko transfuzije krvi.

Amar Popović, vlasnika privatne Veterinarske stanice Mr. Pet iz Sarajeva kaže da je FIV virus strogo specifičan za mačke i ne postoji mogućnost da mačka inficira čovjeka.

“Razvoj bolesti je dugotrajan i veoma sličan razvoju AIDS kod ljudi. Virus postupno uništava imunološki sistem životinje i otvara prostor raznim drugim infekcijama koje na kraju dovedu do smrti životinje. Sa ovim oboljenjem mačke mogu živjeti godinama, ali pod uslovom da se virus na vreme otkrije i bolest dijagnostificira. Uključuje se takozvana „potporna terapija“ koja bolesnoj mački jača imunitet. Životne prognoze zavise od stadijuma bolesti. Ukoliko se FIV rano otkrije, može da prođe dosta vremena prije nego što se razviju klinički simptomi a ne moraju ni sve inficirane mačke da razviju sindrom imunodeficijencije. Infekcija je permanentna ali mnoge inficirane mačke vode kvalitetan i dug”, dodao je on.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset