U selu Trusina kod Konjica danas će biti obilježena 25. godišnjica od stradanja 22 Hrvata

188

U selu Trusina kod Konjica danas će biti obilježena 25. godišnjica od stradanja 22 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a. Na spomen obilježje u ovom selu vijence će položiti članovi porodica stradalih i predstavnici udruga proisteklih iz proteklog rata.
Biće služena i misa za poginule.

Pripadnici Armije BiH su 16. aprila 1993. u ovom mjestu ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Prema prvostepenoj presudi iz septembra 2015., a koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru prošle godine, Bojadžić je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH rukovodio napadom na Trusinu 16. aprila 1993. Prema presudi, napadom je rukovodio sa obližnjeg brda naredivši da niko u Trusini ne smije ostati živ.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog učešća u strijeljanju vojnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te učestvovao u ubistvima.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Komentari

komentara