menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

U skrovitom dijelu šume skrivena je najopasnija stvar u Černobilu, dodir može ubiti

Urednik | 9. Jula 2019.

Otkako je serija “Černobil” zaludjela svijet, turisti hrle u Černobil ne bi li na svoje oči vidjeli mjesto gdje se dogodila jedna od najvećih tragedija u historiji.

No, malo njih će uspjeti vidjeti nešto najopasnije što Zona isključenja krije – “Kandžu”.

Riječ je o dijelu krana koji je korišten sedmicama nakon černobilske katastrofe 1986. godine kako bi se očistio radioaktivni grafit i materijal koji je eksplodirao u reaktoru četiri i odletio na susjedne krovove elektrane. Kad više nije bila potrebna, “Kandža” je skinuta s dizalice i bačena duboko u šumu s namjerom da je više niko nikad ne pronađe.

No, “Kandžu” je pronašao australski arheolog Robert Makvel (Maxwell ) tokom jednog od svojih izleta u Zonu isključenja 2010./2011. godine. Zbog prirode svog posla, imao je mogućnost posjetiti mjesta u Zoni koja turisti ne mogu vidjeti pa su tako on i vodič uspjeli pronaći i “Kandžu”.

– Danas u Zoni postoji mnogo stvari koje bi vas mogle ubiti kroz neki period ako ih dodirnete, a “Kandža” je definitivno najopasnija od svega jer nije ograđena ili nedostupna poput drugih opasnih stvari tamo. Zapravo samo sjedi u šumi. Može biti smrtonosna – objasnio je za News.com.au.

On je želio očitati koliko je “Kandža” radioaktivna pa je gurnuo ruku u nju kako bi izmjerio brojeve Geigerovim brojačem.

– Vodič je vikao da je ne dodirujem. Imao sam osjećaj kao da se susrećem s mitskim bićem – kazao je arheolog.

Čitavo vrijeme se pokušao zaštititi, ali ruka mu je kratko bila izložena radijaciji “Kandže”. Kaže da je svako malo duže vrijeme provedeno u njenoj blizini potencijalno smrtonosno.

– Postoji vrlo dobar razlog zašto se “Kandža” čuva u vrlo skrovitom dijelu šume, daleko od bilo koga i bilo čega. Što se tiče turista? Ne preporučujem vam posjet. U Černobilu ima mnogo manje opasnih stvari – zaključio je.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset